Κωνσταντινούπολη – μία πόλη γοητευτική

Η Κωνσταντινούπολη παραμένει διαχρονικά μια πόλη γοητευτική. Η ιστορική μνήμη πλέει ακόμη ακύμαντη στα νερά του Βοσπόρου και με κάποιο μαγικό τρόπο σε ταξιδεύει στην ιστορία της, στα μοναδικά της έθιμα, στις δικές τις μυρωδιές. Το σταυροδρόμι των πολιτισμών, η μοναδική πόλη που είναι χτισμένη επάνω σε δύο ηπείρους. Μια πόλη χαοτική από τον πληθυσμό της και από τις πολλές αντιθέσεις της. Μια πόλη μικρή μα συνάμα τόσο τεράστια σε χρώματα, σε γεύσεις, σε αναμνήσεις και αξίες. Ένας από τους προορισμούς που πρέπει να επισκεφτούμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.

 

Τα καλύτερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις.

 

Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας. Ο πρώτος ναός χτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330μ.Χ, και έκτοτε καταστράφηκε 2 φορές. Την τρίτη και τελευταία φορά κτίστηκε από τον Ιουστινιανό το 537μ.Χ. Δέος και συγκίνηση θα σας κατακλύσουν αντικρίζοντας το μέγεθος του επιβλητικού ναού. Πόρτες που θα σας κάνουν να κοιτάξετε στον ουρανό από το πελώριο ύψος τους. Οι αμέτρητες αγιογραφίες και οι μικρές μικρές λεπτομερείς που διασώστικαν από δω και από εκεί μέσα στο ναό θα σας κάνουν να ταξιδέψετε στον τότε καιρό. Η απίστευτη αυτή εμπειρία θα σας χαρίσει την ευκαιρία να βρεθείτε στο μοναδικό ναό στο κόσμο που κάτω από μία οροφή θαυμάζονται 2 διαφορετικές θρησκείες μιας και η Αγία Σοφία φιλοξενεί την εικόνα του Χριστού με την Παναγία αλλά και τα σύμβολα του Αλλάχ. 



Μπλε Τζαμί (Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ)

Το Μπλε Τζαμί είναι το μεγαλύτερο και το ομορφότερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Αρχιτέκτονας του τζαμιού ήταν ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγάς, και θεωρείται από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Το τζαμί χτίστηκε τη δεκαετία του 1610 μετά από διαταγή του έκτοτε 20χρονού σουλτάνου Αχμέτ. Είναι το μοναδικό τζαμί στην Τουρκία που έχει 6 μιναρέδες.  Η όμορφη αρχιτεκτονική του και τα αμέτρητα βιτρό στα διακόσια παράθυρα του, σας χαρίζει μία εμπειρία να ταξιδέψεις στη δική τους κουλτούρα και θρησκεία.   


 

Βασιλική Κινστέρνα

Η Βασιλική Κινστέρνα είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στη Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Η μυστηριακή ατμόσφαιρα ο χαμηλός φωτισμός και η υγρασία στον αέρα σου δημιουργεί μια ανατριχίλα και μία περιέργεια που σε προκαλεί να περπατήσεις ανάμεσα και από τους 276 μαρμάρινους κίονες. Πλέον ήχοι από τα τρεχούμενα νερά και κλασικές μελωδίες συνοδεύουν την βόλτα σας. 



Ντολμά Μπαχτσέ (ανάκτορο)

Το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ άρχισε την κατασκευή του το 1843 με εντολή του σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄. Το κόστος του έφτασε τα 5 εκατομμύρια οθωμανικά χρυσά νομίσματα, το ισοδύναμο δηλαδή 35 τόνων χρυσού. Συνολικά υπήρχαν 285 δωμάτια,46 αίθουσες, 6 λουτρά και 68 τουαλέτες καλύπτοντας έκταση 45.000 τετραγωνικών μέτρων. Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα και αυτό του δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μαγική που σε ταξιδεύει στα χρόνια εκείνα. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το παλάτι αφού θα έχετε την δυνατότητα να δείτε από κοντά τις πολυτέλειες ενός τέτοιου παλατιού.



Πύργος του Γαλατά

Ο πύργος χτίστηκε το 1348, γνωστός και ως πύργος του Χριστού. Μεταξύ των χρόνων χρησιμοποιήθηκε για  διάφορους σκοπούς. Αρχικά ως προπύργιο, φυλακή , πυροσβεστικός σταθμός παρατήρησης ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο ιστορικά αξιοθέατα. Αφού εφοδιαστείτε με υπομονή για να φτάσετε στη κορυφή καθώς ο κόσμος που το επισκέπτεται δημιουργεί ουρές αναμονής γύρω του, θα καταφέρετε να απολαύσετε μια από τις καλύτερες εικόνες της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου


Περπατήστε τις ομορφιές της πόλης.

Μεγάλο Παζάρι ή Καπάλι Τσαρσί

Μπαίνοντας στο μεγάλο παζάρι, το πρώτο που θα σας κάνει εντύπωση είναι τα πολλά χρώματα που μπορεί να έχει ένα παζάρι και το δεύτερο που θα σας κάνει εντύπωση είναι το πόσο εύκολα έχετε ήδη χαθεί μέσα στα ολόιδια μικρά στενά του παζαριού χαζεύοντας τις ομορφιές του.  Είναι μία από τις μεγαλύτερες σκεπαστές αγορές στον κόσμο με 3600 μαγαζάκια, 11 εισόδους και καλύπτει 31 χιλιάδες τετραγωνικά. Εδώ λοιπόν θα δοκιμάσετε τις ικανότητες σας στο παζάρεμα μίας και όλοι σχεδόν οι πωλητές προσπαθούν να σας πείσουν να προτιμήσετε το δικό τους εμπόρευμα δέχοντας να ρίξετε την τιμή κατά πολύ της αρχικής. Μικρά αλλά και ατελείωτα κοσμήματα, κεραμικά ζωγραφισμένα στο χέρι, χαλιά, κεντήματα, όλων των ειδών αντίκες, δερμάτινα αλλά και όλων των γεύσεων μπαχαρικά θα βρείτε στο παζάρι.



Μεγάλη Οδός του Πέραν ( Istiklal )

Είναι μία από τις πιο ξακουστές οδούς στην Κωνσταντινούπολη με μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα γεμάτος εμπορικά καταστήματα. Η οδός ξεκινάει από την πλατεία Ταξίμ και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Εκεί εχτός από καταστήματα θα βρείτε και αρκετά στενά που προσφέρουν τσάι και ναργιλέ για ένα μικρό διάλειμμα μιας και η οδός Ιστικλάλ θέλει αρκετές ώρες αν ενδιαφέρεστε για ψώνια. Το βράδυ μετατρέπεται σε ένα δρόμο με μπαράκια και πολλά street food μαγαζάκια για να αποσιωπήσετε την πείνα σας στα γρήγορα. Κατά μήκος της οδού υπάρχουν πλήθος ιστορικών κτηρίων. Στην πλατεία Ταξίμ υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά που είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη. Η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα που οικοδομήθηκε το 1906 κ.α.



Γέφυρα του Γαλατά

Η γέφυρα του Γαλατά είναι από τις λίγες γέφυρες παγκοσμίως που διαθέτει τροχιοδρομικές γραμμές και είναι ταυτόχρονα αναδιπλούμενη, καθώς το αριστερό της μέρος έχει την δυνατότητα να υψώνεται , με σκοπό να διέρχονται τα μεγάλα πλοία. Περπατώντας την θα νιώσετε τη ζωντάνια της θάλασσας να σας κτυπάει στο πρόσωπο, τον ήχο των γλάρων που πετάνε γύρω από αυτήν και ίσως πετύχετε και τους δυνατούς ήχους από τον ιμάμη να προσεύχεται . Ο συνδυασμός όλων αυτών βαραίνει το βάδισμα σας λες και η γέφυρα σας καλεί να μείνετε ακόμη λίγο να απολαύσετε την όμορφη αυτή εικόνα. Κάτω από τη γέφυρα υπάρχουν πολλά μαγαζάκια για να απολαύσετε ένα γεύμα με θέα το Βόσπορο. Εκεί είναι και τα γνωστά balik ekmek που πρέπει να δοκιμάσετε στο χέρι.


Τα κύρια προϊόντα που πρέπει να δοκιμάσετε.

Οι μοναδικές και έντονες γεύσεις της Κωνσταντινούπολης σε καθηλώνουν και μέσα σε λίγες μέρες που διαρκεί ένα ταξίδι δεν ξέρεις τι ακριβώς να πρωτοδοκιμάσεις. Εδώ θα βρεις τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να γευτείς πριν φύγεις από την Πόλη.

  • Λαχματζούν
  • Γεμιστά Μύδια
  • Μπακλαβάς
  • Τούρκικα λουκούμια
  • Κιουνεφέ
  • Τούρκικο παγωτό
  • Τούρκικος καφές
  • Τσάι
  • Ναργιλέ

 

Τιπς 

  • Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η τούρκικη λίρα. Μία τουρκική λίρα ισοδυναμεί περίπου με €0,15.
  • Η ώρα είναι η ίδια με την Ελλάδα.
  • Για την είσοδό σας στην Τουρκία με υπηκοότητα κυπριακή θα χρειαστείτε visa. Με ελληνική υπηκοότητα αρκεί μόνο ταυτότητα ή διαβατήριο νέου τύπου με λατινικά γράμματα.
  • Τα κινητά τηλέφωνα με δίκτυα από την Κύπρο δεν λειτουργούν στην Τουρκία για αυτό θα ήταν καλύτερο να προμηθευτείτε μια τούρκικη γραμμή αμέσως από το αεροδρόμιο.
  • Αν χρειαστείτε ταξί, που θα χρειαστείτε αρκετά, μην πέσετε θύματα στα κόλπα των ταξιτζήδων. Μην κάνετε συμφωνία χρημάτων πριν να ξεκινήσετε. Να ζητάτε το ταξίμετρο κάθε φορά γιατί οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρές και τα λεφτά λίγα.
  • Ακολουθήστε πιστά τους κανόνες πριν μπείτε σε κάποιο μουσείο η τζαμί.

 

 Απολαύστε τις τόσες ομορφιές που η Πόλη έχει να σας δώσει, ζήστε τις εμπειρίες που σας χαρίζει, νιώστε όλα τα συναισθήματα που μια τέτοια καθηλωτική ατμόσφαιρα σας δίνει. Γευτείτε τις μοναδικές και έντονες γεύσεις και η Κωνσταντινούπολη θα μείνει για πάντα στη καρδιά σας.

Author: Δώρα Αντωνίου

Tour Search

Clear
× Clear Filter

Proceed Booking